Definirea fenomenului laser

Convingerea că totul este lumină, (respectiv vibraţie, undă) şi că lumina joacă un rol esenţial în organizarea şi funcţionarea materiei vii, dăinuie de mii de ani. Iar mecanismul care poate explica această esenţială implicare a luminii în sfera viului este acela al emisiei stimulate şi amplificate de radiaţie luminoasă, adică a unei emisii de tip "laser biologic".

La nivelul fiinţei vii anumite structuri biologice funcţionează asemeni unor laseri naturali, având capacitatea absorbţiei şi emisiei stimulate de lumină.


Deficienţele energetice la nivelul unor organe determină apariţia fenomenului de boală.


Cuvântul LASER este abrevierea de la Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

Istoricul utilizării laserului în terapie


Încă de la începutul sec XX in anii 1916-1917, Albert Einstein a formulat primele consideraţii teoretice despre laser şi posibilităţile sale terapeutice. Aveau să treaca 4 decenii până când un dispozitiv practic urma să concretizeze aceste calcule teoretice ale lui Einstein. Primul aparat laser a fost construit în anii 60 de către Thomas Maiman care a primit premiul Nobel pentru descoperirile făcute în domeniul radiotehnicii cuantice.
Puţin mai târziu RJ Collins şi colaboratorii săi au făcut comunicări cu privire la coerenţa, monocromaticitatea şi direcţionalitatea luminii cu lungimea de undă de 649,3 nm emisă de un rubin cu efect laser. În anul 1962, adică la un an de la construirea primului laser gazos din lume, în România un colectiv condus de profesorul Agârbiceanu a realizat primul laser gazos românesc cu heliu-neon.

Tot în 1962 a fost realizat primul laser cu semiconductori. Încetinirea cercetărilor în domeniul medical s-a datorat priorităţii intereselor militare. Astăzi la peste un secol de la inventarea sa, laserul pote fi considerat una dintre cele mai mari descoperiri ale acestui secol, datorită activităţilor sale în toate domeniile de activitate: industrie, electronică, comunicaţii cu fibre optice, cinematografie, telecomunicaţii, microscoape cu imagini tridimensionale, medicină. Prima aplicare a laserului în domeniul medical a fost în 1972 şi a fost realizată de G L Lako, pentru a face o intervenţie pe corzile vocale.

Laserele de putere mare au înlocuit bisturiul în sălile de operaţie. Raza laser pote recanaliza o coronară obstruată, poate coagula tumori, poate corecta o dezlipire de retină poate şterge un tatuaj poate distruge un calcul renal poate face o epilare definitivă etc.

E.Mester un cercetător ungur a fost primul care a introdus în medicină laserele de mică intensitate la începutul anilor 60. Acest tip de laser este utilizat în tratarea diferitelor afecţiuni musculo, secheletice, dermatologice, neurologice, ginecologice, stomatologice, ortopedice, reumatice, etc.

În aplicaţiile terapeutice au fost utilizate la început laserele de mare intensitate ce transmiteau o mare cantitate de energie ce prin efect termic aveau şi consecinţe negative la nivel tisular. Unele sisteme laser utilizate în medicină au o lungime de undă ce le permite o absorbţie proprie la nivelul sructurilor tisulare. O undă laser de intensitate mare reprezintă raza ucigătoare a autorilor de science-fiction, o undă laser poate distruge obiecte şi materiale.

O undă laser de intensitate mică bine controlată fără să depăşească 500 mW, are efecte minore asupra organismelor biologice şi a fiinţelor vii, dar poate avea şi un efect stimulator excelent. Biomecanismul terapiei laser este foarte complex. Prin pomparea de energie pe care o facem în timpul terapiei laser în sisteme şi organe au loc procese de activare a autoreglării şi se mobilizează rezervele proprii de sanogeneză. Acţiunea laserului nu este doar locală ci si generală.

La nivel celular se produce o modificare a activităţii energetice a membranelor celulare, activarea proceselor oxido-reductoare, activarea aportului nuclear a sistemului ADN si ARN, activarea fagocitozei, intensificarea activitaţii mitotice a celulelor.

La nivel organic se obţine: scăderea sensibilităţii receptorilor, reducerea duratei fazelor inflamatorii, diminuarea edemului interstiţial, intensificarea absorbţiei oxigenului de către ţesuturi, creşterea torentului sanguin, activarea transportului de substanţe si celule prin peretele vascular. La nivelul întrergului organism efectele laserului sunt: antiinflamator, antiedematos, regenerator, desensibilizant, bactericid si antiviral, imunoprotector etc.

CLASIFICAREA LASERELOR

Lungimea de undă (laseri cu semiconductori)
Laser albastru (400-5000 nm )
Laser verde (500-550nm)
Laser roșu( 600-700nm)
Laser infraroșu (700-950nm)

Gradul de penetrare a radiaţiei laser in ţesuturi depinde foarte mult de lungimea de undă a acestuia. În general laserul verde si cel albastru, sunt puțin utilizaţi clinic. Cele mai folosite lungimi de undă sunt din spectru roşu. După o pătrundere de 2-3 mm, prin țesuturile vii intensitatea lor scade la jumătate. Acest lucru face ca folosirea acestui tip de laser, să fie eficientă in tratarea mucoasei și a bolilor de piele. Având în vedere că energia este absorbită doar de o mică porţiune de ţesut, dispozitivele de 20 mW și chiar mai mici, sunt foarte potrivite. Laserul în spectrul infraroşu îşi reduce intensitatea la jumătate după ce pătrunde 2-3 cm în ţesuturile vii. Aceste lasere sunt folosite in tratarea structurilor de profunzime (ligamente, muşchi, tendoane). Deoarece energia transmisă de laser este absorbită de o porţiune redusă de țesut, iar noi dorim să iradiem o zonă aflată in profunzime, se recomandă o putere de emisie mai mare de 30 mW
Cele mai eficiente tipuri de lasere sunt cele cu emisie pulsată deoarece ating o adâncime mai mare. In cazul emisiei pulsate radiaţia se emite numai pe durata impulsului. In cazul emisiei continue radiaţia se emite continu.

EFECTELE BIOLOGICE ALE RADIAŢIEI LASER

1. Efect sistemic, de stimulare: se observă creşterea secreţiei urinare de acetilcolina, corticoseroizi

2. Efect local

Creșterea proceselor oxidative
Stimularea unor funcţii celulare
Intensificarea metabolismului celular
Creşterea sau inhibarea (după doză) sintezei de colagen
Intensificarea potenţialului de acţiune a celulei nervoase
Stimularea formării de AND si ARN
Stimularea locală a sistemului imun
Ameliorarea epitelizări si a granulării
Activarea sistemelor antiinflamatorii locale.

Index alfabetic al afecțiunilor tratate cu laserul de mică putere:

Afecțiuni ORL, neurologice si stomatologice

ORL


Afecțiuni ale urechii interne
Afte
Amigdalita
Eroziuni pe mucoase
Faringolaringita
Gingivita
Glosodinie
Gripa
Hemoragi
Herpes
Limba georgafică
Otita
Rănile buzelor
Rinofima
Rinita alergică
Sialoree
Singrom Sjogren
Sinuzita frontală
Sinuzita maxilară

Neurologice


Algoneurodistrofie
Cefalee
Cervicalgi
Enurezis
Glosodinie
Hemiplegie
Incontinența urinară
Insuficiența v-b
Migrena
Mâna în formă de gheară
Nevralgie Arnold Nevralgie cervicobrahială
Nevralgie intercostală
Nevralgie de nerv opturator
Nevralgie de nerv sciatic popliteu intern si extern
Nevralgie trigeminală
Pareza facială
Pareza de nerv alveolar inferior
Pareza de nerv axilar
Pareza de nerv cubital
Pareza de nerv median
Pareza de nerv radial
Pareza de nerv suprascapular
Pareza de nerv subscapular
Polineuropatie
Regenerarea nervilor
Sindrom de compresie de plex brahial
Sindromul lombosciatic
Sindrom de tunel carpian
Sindrom de tunel tasian
Zona zoster

Stomatologie


Afte
Artrita temporomandibulară
Durere dentară postopeatorie
Edem
Eroziuni pe mucoase
Erupții dentare
Gingivite
Herpes
Paradontoze

Contraindicaţii


Absolute:
Tratament direct al ochiului deschis.


Relative:
Este interzisă iradierea bolnavilor de cancer.
Iradierea în prezenţa unui neoplasm
Pe cartilajul epifizar la copil
Pacienţi cu fotosensibilitate crescută
Pacienţi cu deficite cognitive, bolnavi psihici, epileptici
Fontanelele deschise ale sugarilor
Iradierea sânilor la femei cu anumite mastopatii
Iradierea fetusului sau tratament pe uterul gravid

 

Galerie

Vizualizează aparatele folosite de către noi pentru efectuarea procedurilor.

Aparatura

Informează-te în legătură cu aparatura folosită in acest salon.

Articole Informative

Te ajută la înțelegerea tratamentelor ce se efectuează în cadrul fiziokinetoterapiei.

REMODELARE ȘI ÎNTREȚINERE CORPORALĂ

Sculptarea trupului prin eliminarea țesutului
adipos și a celulitei, tonifierea mușchilor
și a pielii, folosind diferite tehnici si proceduri.

>> remodelarecorporalacluj.ro

Contact

 

Str. Oltului nr. 19
400600 Cluj-Napoca, Romania

 

Tratamente: L - V   8 - 20
Consultatii:   L - V 15 - 18
Programări:  0742 - 05.41.43
                    0264 - 54.65.47
Email: contact@florisan.ro